RSS Barotne

Foto daidžests ar ēdieniem un sniegu

teaparty

Maijas tējas dzeršana ar lāci un lellēm

Es neesmu foodblogere (un arī nekad nebūšu), bet tā kā biju nolēmusi M dzimšanas dienai cept grandiozu šokolādes-paniņu kūku ar šokolādes-penkanriekstu krēmu, es nolēmu pamēģināt, kā tas ir.

start

Recepte no Bon Appetit un starts.

olas

Man ļoti patīk, kā olas putojas. Varbūt saldās bērnības atmiņas par gogelmogeli.

mikla

Pirmā kārta gatava cepšanai – šokolādes mīklas faktūra, tekstūra un smarža ir kārdinošas.

KblodaTā domā arī Kārlis.

izceptsPirmā kārta – gatava!

glazuraKad visu procesu es biju atkārtojusi otrreiz, jo man vajadzēja divas kārtas, un man nav divas vienādas kūku formas, lai var taisīt sinhrono cepšanu, tad uzmaisīju krēmu pildījumam.

kukaLūk, arī grand kūka – četras kārtas un krēms pa vidu! Viena no retajām mūsu mājās, kuru ēdām divas dienas. Jo milzīga. Un nākamajā dienā garšoja labāk, jo kūkai vajadzēja vairāk laika, lai sadraudzētos ar krēmu.

M2

Milzīgā kūka, divas maziņas svecītes un jubilāre.

KŪKAI

3 1/4 krūzes miltu

1 krūze tīra kakao pulvera – nesaldā

1 1/2 tējkarote sodas

1 1/2 tējkarote sāls

1 ēdamkarote cepamais pulveris

3 prāvas olas

2 1/4 krūzes cukura

3 krūzes augu eļļas

1 1/2 krūze paniņas

1 1/2 tējkarote baltā etiķa

1 1/2 tējkarote vaniļas ekstrakta

KRĒMAM

3/4 krūzes sviesta

1/2 krūze tīra kakao pulvera

1/2 krūze pilnpiena

1/2 tējkarote sāls

5 krūzes pūdercukura

1 1/2 krūzes smalki sakapātu pekanriekstu

1 tējkarote vaniļas ekstrakta

Krāsns jāuzsilda uz 170 grādiem. Sagatavo divas formas, ieklājot tajās cepampapīru. Ja nav divas formas, tad mīkla jātaisa divos piegājienos, kā es to darīju – sauso daļu taisot uzreiz un tad sadalot uz pusēm, bet slapjo pa daļām.

Samaisa kopā sausās daļas –  miltus, kakao, sodu, cepamo pulveri, sāli.

Tad ar elektrisko mikseri sakuļ trīs olas (vidējā ātrumā – teikts receptē, bet manam putotājam ātrumi neregulējas, tāpēc visām procesa daļām bija viens ātrums), kamēr tās ir viegli putainas. Palielinot ātrumu, pakāpeniski pievieno cukuru, un “sit” (tā teica mana vecmāmiņa), kamēr olu un cukura maisījums ir pavisam gaišs un palielinājies apjomā divas reizes. Tas paņem apmēram 7-8 minūtes. Pēc tam atkal jāatgriežas vidējā miksera ātrumā un pakāpeniski jāpievieno eļļa, un atkal “jāsit”, kamēr emulgējas un atgādina nedaudz graudainu majonēzi. Tad ar pašu mazāko ātrumu pakāpeniski maisa klāt sauso daļu un paniņas – miltu maisījums, paniņas, miltu maisījums, paniņas, miltu maisījums. Maisa, kamēr viss labi sajaucies. Beigās ātri iemaisa etiķi un vaniļu. Jācep apmēram 50 minūtes – kamēr ir redzams, ka malas viegli atdalās no cepampapīra un sērkociņš iznāk ārā sauss. Atdzesē.

Tikmēr gatavo krēmu pildīšanai. Lielā pannā uz mazas uguns izkausē sviestu. Tajā iemaisa kakao. Tad lēnām iemaisa pienu, sāli un pūdercukuru. Maisa, kamēr krēms ir gluds un spīdīgs. Tas būs pašķidrs. Iemaisa pekanriekstus un vaniļu. Atdzesē, ik pa laikam apmaisot, kamēr ir tāda konsistence, ka ir smērējams.

Kūku kārtas sagriež uz pusēm – sanāk četri slāņi, un tiem pa vidu smērē krēmu. Augšā neko. Tad liek atpūsties un savilkties vēsumā, vismaz trīs stundas. Pirms pasniegšanas jāpārkaisa ar pūdercukuru.

Un kāpēc es nebūšu foodblogere? Pirmkārt, tas ir traki sarežģīti, es tagad apbrīnoju visus, kuri raksta par ēdieniem, gatavo un vēl smuki nobildē!! Taisīt un maisīt un mēģināt vēl nofotogrāfēt, turklāt fotogrāfēt ēdienu, tā lai tas izskatītos garšīgs, nevis prasts, ir grūti. Un tā kā es iemanījos fotaparātā arī iesmērēt nedaudz mīklas, Jānis teica, ka man vispār nevar atļaut nekādu foodblogošanu. Otrkārt, pārtikas aprakstnieki parasti raksta par to, kas viņiem pašiem patīk un garšo, bet šo kūku es droši vien vairāk necepšu. Tā ir briesmīgi trekna (tie eļļas daudzumi!) un salda (5 tases pūdercukura!), un es tiešām nevarēju apēst vairāk par vienu gabaliņu, kas man parasti nav problēma. Taču vīriešiem patika, un tiem, kas ir kāri uz šokolādīgumu augstā pakāpē, noteikti par šo kūku kaifos. K uz savu vārda dienu arī sagaida šādu pašu. Ko nu?

Un jā, es arī aizmirsu beigās apbārstīt gatavo kūku ar pūdercukuru.

Šie ēdieni no mana foodblogerēšanas perioda man patika labāk.

pankukasPēc kūkas cepšanas bija pāri palikušas paniņas, bet nebija olas, tāpēc es sameklēju vegānu paniņu pankūku recepti, kurā vegāno paniņu (ar etiķi savilkts sojas piens) vietā izmantoju īstās paniņas.

zupaUn šī ir viena no mūsu variācijām mūsu mīļākajai zupai – galvenais, lai tajā ir lēcas (traki garšīgas tās brūnās lēcas, ko nopirkām Glutā), sīpoli, ķiploki, burkāni un vēlams arī tomāti (ziemā no bundžas). Šoreiz klāt bija arī saldais kartupelis, zaļās pupiņas un limas pupas – viss, kas pa druskai bija palicis krājumos. Un arī pētersīļa saknīte, kuras maigais saldums ļoti patīk bērniem. Un viņiem patīk arī te pievienotā karija pasta, kuru ķeksē no burciņas ar pirkstu.

ziema

Un vēl mums ir sniegs. Smieklīgi maz pēc Latvijas standartiem, bet šeit pat vismazākā sniega sega ir problēma. Es iepriekš domāju, ka tas ir tāds jociņš un pārspīlējums, ka 2 cm sniega ir katastrofa un viss apstājas, bet tiešām tā ir. Jo nevienam nav ziemas riepas, un bez auto šeit dzīves nav. Tāpēc viss apstājas. Mūsu skola šodien beidzās divas stundas ātrāk, jo pašvaldība izsludinājusi sniega vētras trauksmi. Uz to vētru mēs vēl gaidām.

karlis_sartievaigiUn lai arī maz tā sniega, mums ir arī sārtie vaigi.

Advertisements

5 responses »

  1. Vienmeer breathtakingie raksti, bet sjoreiz arii mouthwateringie.

    Atbildēt
  2. Tā krūze ir cik liela? 200ml, 250 ml vai 400ml. Citādi 1,5 krūzes dažādiem cilvēkiem ir dažādi izmēri. Augu eļļa – tā ir olīvu, saulespuķu vai ASV visur populārā kukurūzas eļļa?

    Atbildēt
  3. Maijiņai burvīgākais kronis un pati arī- smaida 🙂

    Atbildēt
  4. Tu nodarbojies arī ar rokdarbiem… spriežot pēc skaistā M kroņa. Ļoti ļoti skaisti!

    Atbildēt

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: